Makeuptips

            

Bas

Basen (foundation, creme foundation etc.) ska ha samma färg som dekolletaget. Den appliceras även på halsen för att få ett så bra och jämnt resultat som möjligt, ofta är man vitare på halsen än i ansiktet och på dekolletaget.
För att alltid ha rätt färg på basen behöver man ha två basfärger, en på vintern och en på sommaren.
I övergångsperioderna kan man även behöva blanda dessa två baser för att få rätt nyans. Detta göres med fördel på en kakelplatta med hjälp av en spatel.

   

Bas på ögonlock

En bra bas på ögonlocken är A och O för att en ögonskugga ska sitta hela dagen och inte lägga sig i veck. Det skapar även ett jämnt underlag och ger bästa möjliga resultat av ögonskuggan. 
Ögonlocksprimern appliceras först och fixeras sedan med puder. Efter det appliceras ögonskuggan. 

    

Concealer

En concealer ska alltid vara lite ljusare än basen. Om den skiljer sig för mycket i nyans kan man med fördel blanda lite av basen med concealern. När man blandar ska man använda samma konsistens på concealern och basen; alltså en flytande concealer till en flytande foundation och en tjockare concealer till en cremefondation. Annars finns det risk att det blir en grynig konsistens.

   

Puder

För att få en hållbar bas måste ett puder användas. Det fixerar basen, mattar ner hyn och lämnar en snygg finish. Pudret fungerar även som ett underlag för rouget. Ett transparent löspuder är det bästa att använda då det inte förändrar nyansen på basen. Alternativt ett puder som är så nära basens nyans som möjligt.

    

Rouge

Ett rouge ska skapa en naturlig rodnad och därför ska man undvika att använda ett för starkt färgat rouge i förhållande till hudnyansen. Det är även viktigt att tänka på att sudda "avsluten" för att undvika skarpa kanter. 

    

Ögonbrynsskugga

Det snyggaste och mest naturliga sättet att forma och ge färg åt ögonbrynen är att använda en skugga. Färgen på skuggan ska vara den samma som ens hårfärg. Om man har blont hår kan det däremot vara snyggt med ögonbryn som är mörkare än ens hårfärg, detta för att ge en mer markant inramning av ansiktet.
Ifyllda och välformade ögonbryn är en viktig del av helhetsinrtycket i en makeup då de ger form och ramar in ansiktet.  

  

Kajal i skuggform

Genom att rama in ögonen ger man illusionen av större ögon och tätare fransrad.
Det snyggaste resultatet får man genom att använda en kajal i skuggform. Den ger ett jämnt och naturligt resultat, är lätt att sudda och lämnar inga luckor.
En kajalpenna kan däremot smeta, vara svår att få jämn och lämnar lätt små luckor.

   

Ögonskugga

Det viktigaste att tänka på när man lägger en skugga är att ha mjuka suddade avslut, alltså inga skarpa kanter. Därför ska färgerna "gå in i varandra" när man använder mer än en färg på ögonskuggan.

Om man vill maximera effekten av sin ögonfärg ska man använda 
kontrastfärger, alltså den färg som framhäver ens ögonfärg bäst: 

Ögonfärg                  Ögonskugga
Blå                           Orange eller terracotta 
Gröna                       Röd eller rödbrun/rödgrå
Rödbruna                  Grön eller gröngrå
Gulbruna                   Lila eller grålila
Bruna                       Blå eller gråblå
Mörk/svartbruna        Vit eller ljusa färger 

  

Läppstift

För att få ett läppstift att sitta riktigt bra applicerar man lite concealer eller bas på läpparna som fixeras med puder. Sedan appliceras läppstiftet med en läppensel, bit av, pudra igen och sist läppstift en gång till. För ett glansigt resultat, utan att förändra nyansen på läppstiftet, avsluta med ett transparent läppglans. Om man däremot väljer ett färgat läppglans kan man skapa helt nya färgnyanser.
Mörka färger på ett läppstift ger illusionen av något smalare läppar och ljusa färger förstorar.

 

Läppglans

Vid applicering av läppglans ska man tänka på att centrera det på läpparna och inte låta det gå för långt ut i mungiporna. Detta för att förhindra att det rinner utanför läpparnas konturer och ser kladdigt ut.
Mörka färger på ett läppglans ger illusionen av smalare läppar och ljusa färger förstorar.

              

Varma/kalla färger

När man väljer färg på sin makeup (ögonskuggor, rouge, läppstift, läppglans) utgår man ifrån om man passar i varma eller kalla färger. Detta avgör man genom vilken hårfärg man har, vilken färg på kläder man passar i och även om man passar i guld- eller silversmycken.

             

Verktyg

För att makeupverktyg ska behålla sin kvalité måste de rengöras regelbundet. Minst en gång i veckan bör de penslar och borstar som används för applicering av torr skugga/puder rengöras. De penslar och verktyg som används för applicering av flytande/krämig makeup ska rengöras efter varje applicering.
Det absolut bästa att rengöra sina verktyg med, speciellt de som har använts för att applicera flytande makeup, är diskmedel. Det löser upp fettet och dödar bakterier. Det går även bra att använda vanligt tvål.

             

Applicering

För att veta hur du på bästa sätt applicerar din makeup, gå in under respektive produkt i webbshoppen.